Kaj je homeopatija?

Homeopatija je edinstven in učinkovit način zdravljenja, ki temelji na načelu podobnosti: similia similibus curentur oz. podobno se zdravi s podobnim. Njen utemeljitelj je dr. Samuel Hahnemann (1755–1843). Homeopatska zdravila so pripravljena iz snovi različnega izvora (minerali, rastline, živali …) s posebnim postopkom, kjer se jih redči in pretresa, čemur pravimo potenciranje.
Zdravilo izberemo na podlagi značilnosti živali (mentalne, generalne, lokalne značilnosti in modalitete), ne na podlagi diagnoze. To pomeni, da bosta živali, ki imata npr. alergijo, lahko dobili za zdravljenje drugačni zdravili. V homeopatiji je najpomembnejši personaliziran pristop in zavedanje, da nobena žival/rastlina/človek ni enaka in vsak na bolezen odreagira na sebi svoj, edinstven način.

Kako poteka homeopatska obravnava?

Najpomembnejša sta prvi pogovor z lastnikom in anamneza. V tistem času mi razkrijete vašo žival: najprej jo opišete sami, nato odgovarjate na vprašanja, ki me zanimajo. V tem času tudi fizično pregledam vašo žival, jo opazujem pri gibanju in vidim, kako se obnaša. Vse to traja približno uro in pol do dve uri. Po anamnezi preštudiram in analiziram primer. V pomoč sta mi računalniški program ter strokovna literatura. Bolj kompleksen kot je primer, več časa si za njega vzamem. Na podlagi teh analiz izberem remedijo in potenco le-te, ki po sliki najbolj ustreza značilnostim vaše živali ter vam podam navodila, kako remedijo dajati. Prosim vas, da si po jemanju zapisujete, kaj se z živaljo dogaja, vse spremembe. Za morebitna vprašanja, dvome in pomisleke, sem vam vedno na razpolago, celoten čas obravnave. Včasih je prvo zdravilo, ki ga izberem, pravo. Včasih pa je potrebno zdravila menjati, vse dokler ne dobimo zdravila, ki najbolj pomaga vaši živali in najbolj ustreza njeni konstituciji. Temu zdravilu rečemo similimum oz. konstitucijsko zdravilo. Zavedati se je potrebno, da je čas zdravljenja bolezni, ki so dolgo prisotne v življenju živali, dolgotrajno. Uspehi se ne pojavijo čez noč in potrpljenje, sodelovanje in razumevanje principov zdravljenja s homeopatijo je zelo pomembno. Seveda pa homeopatija pomaga tudi pri akutnih bolezenskih stanjih, npr. po piku insektov, poškodbi, bruhanju, driski itd. V teh primerih pa je učinek pravilno izbranega zdravila takojšen. Spekter uporabe homeopatskih zdravil je neomejen. Praktično lahko homeopatska zdravila naredimo iz katerekoli snovi, ki nas obdaja in katerakoli snov na našem planetu je potencialno zdravilna za določeno bolezen. Ujemanje energije zdravila z našo je bistvenega pomena.

Za čim boljše uspehe pri terapiji vaših živali ste pomembni tudi vi.

Včasih vam bom za hitrejši, boljši in lažji potek zdravljenja priporočala sledeče:

  • spremembo prehrane,
  • jemanje prehranskih dopolnil,
  • spremembo gibalnih navad,
  • obisk strokovnjaka za vedenje,
  • prebiranje literature,
  • uporabo katere izmed ostalih komplementarnih metod zdravljenja,
  • ko bo potrebno pa tudi obisk klasičnega veterinarja za izvedbo ustrezne diagnostike, kirurškega postopka, klasičnega zdravljenja.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.