8. Avgust: INTERNACIONALNI DAN MAČK

8. avgust je posvečen mačkam. Danes je Internacionalni dan mačk. Na današnji, pomemben dan, bi rada posvetila tale članek prav posebnemu fenomenu, ki ga vsi poznate: MAČJE PREDENJE.

Predenje predstavlja sinonim zadovoljstva pri mačkah, lahko bi se reklo višek zadovoljstva. Mnogi znanstveniki so tekom let raziskovali ta pojav in prišli do različnih teorij, med katerimi prevladuje, da je izvor predenja v možganih. Ritmičen, ponavljajoč nevronski oscilator pošilja sporočila laringealnim mišicam, kar sproži trzanje s frekvenco 25-150 Hz/s. To povzroči nenadno ločitev glasilk, tako med vdihom kot izdihom, kar ustvarja edinstveno felino vibracijo.

Mačke niso edine, ki predejo. Morski prašički, hijene, rakuni in mungosi so nekatere izmed živali, ki tudi to počnejo. Mačke za razliko njihovih večjih sorodnikov, pa ne morejo rjoveti. Rjovenje pa povezujejo z označevanjem teritorija in lovljenjem plena. Naše domače mačke so samotarji, ne potrebujejo rjovenja za prehranjevanje, glavno označevanje teritorija predstavlja markiranje.

Torej, kaj je pomen predenja?

  1. Predenje predstavlja mačji smeh: nekatere mačke predejo od ugodja, spet druge, ko jih je strah, so nervozne, se počutijo ogrožene.
  2. Izpolnitev želja: predenje je signal, namenjen lastnikom, da jim damo, kar potrebujejo (hrano, bližino, nežni dotik…dobro so nas zdresirale ;))
  3. Zdravilna moč predenja: mačke predejo tudi, ko jih kaj boli, med porodom, ko so poškodovane ali blizu smrti. Frekvence predenja, naj bi spodbudile celitveno moč organizma. Pri ljudeh je 25 Hz zdravilna frekvenca, ki spodbuja celjenje ran.
  4. Vpliv na ljudi: predenje pozitivno vpliva tudi na ljudi, saj manjša stres in uravnava krvni pritisk. V bistvu, vam vaše mačke želijo dobro. Želijo vam dolgo in zdravo življenje, da bi jim čim dlje lahko služili in priskrbeli hrano ter zadovoljstvo.

Predenje je slušni stimulus, ki ga ljudje povezujejo z mirnostjo in umirjenostjo.“ Rebecca Johnson, PhD, RN, FAAN, direktorica Research Center for Human Animal Interaction

Ne vem, kako vi doživljate predenje vaših mačk. Jaz, priznam, se počutim popolnoma sproščeno in prijetno, ko se mi moja mačka pridružita na kavču ali postelji, se uležeta poleg mene in začneta s svojo oooommmm seanso predenja, ki mi otopli čute in popelje v svet mačje zdravilne sprostitve. Priporočam vam, da v tem uživate čim bolj, da vas vaše mačke zasužnijo in popeljejo v njihovo čudovito mačje čarobno kraljestvo.

Andreja Rusjan,dr.vet.med.

Vir: https://pets.webmd.com/cats/features/why-cats-purr#3

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.