HOT SPOT

Hot spoti pri psu so rdeča, vlažna, vneta mesta na koži, ki se zelo hitro širijo in lahko v kratkem času povzročijo obsežno poškodbo na koži, če se jih ne pravočasno tretira.

Vzrokov za pojav hot spota (piotravmatičnega dermatitisa, piodermije, vlažnega dermatitisa) je veliko. Naštela bom najpogostejše:

  • pik bolhe
  • alergije na hrano in/ali zunanje alergene
  • poškodba kože (vreznine, praske, poškodbe ob striženju/britju..)
  • psihosomatski vzroki: stres, dolgočasje in pretirano lizanje kože iz psihičnihrazlogov
  • nepravilna nega dlake (zavozlana dlaka in poddlaka, koža ne “diha”, mokra dlaka, ki se po kopanju ne posuši dobro…)
  • oslabljen imunski sistem kot posledica stresa ali pridružene kronične bolezni (sladkorna bolezen, kronična ledvična bolezen, bolezni jeter, novotvorbe…)

Pravočasno ukrepanje pri hot spotih je bistvenega pomena. Mesta zelo srbijo, živali jih dodatno ližejo in praskajo, s tem pa širijo okužbo na zdravo tkivo. Bakterije, ki vnetje povzročajo, se ob primernih pogojih (vlaga, temperatura, oslabljena obramba kože in oslabljen imunski sistem živali) zelo hitro množijo.

Primer, ki vam bom opisala, je primer kužka, pri katerem smo odpravili hot spot brez antibiotične terapije, ki je pri piodermijah velikokrat uporabljena. Ob tem bi opozorila, da se obvezno posvetujte z vašim veterinarjem ob zdravljenju na domu. Vsekakor pa je potrebno odkriti vzrok, ki je do vnetja kože sploh pripeljal, ter ga odpraviti, da se zdravstvena težave ne bo več ponovila.

Naš kuža je bil zdravljen samo s sodo bikarbono, medicinskim medom, homeopatskimi granulami specifičnimi za njegovo težavo, ter bioresonančno terapijo. Ob testiranju z bioresonanco so bile odkrite alergije in obremenitve iz okolja, ki se tekom bioresonančnih terapij ob primerni dieti in prehrambenih dodatkih odpravljajo. Pri piodermijah je priporočljivo, da se dlako okoli spremembe čim bolj postriže/pobrije, da se zmanjša širjenje okužbe na zdravo tkivo v okolici rane.

Včasih so pravočasni pristop in naravne zdravilne učinkovine v tolikšni meri koristne, da ni potrebno jemanje antibiotika. Več naravnih preparatov obstaja, ki učinkujejo, ravno tako je več homeopatskih remedij, ki pomagajo. Vsako pa potrebuje individualni pristop in spremstvo izkušenega veterinarja naturopata.

Andreja Rusjan,dr.vet.med.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.