Alergije, oh te alergije – 3. medicinske gobe

Z medicinskimi gobami se v svoji praksi srečujem že veliko časa, zlasti pri rakavih pacientih. Prvi kuža, ki je k meni prišel in je jemal medicinske gobe, je bil Angleški bulldog Toni leta 2014, torej na začetku moje poti kot bioresonančna terapevtka. Toniju so postavili sum na levkemijo. Lastniki so iskali alternativne oblike zdravljenja, sami dajali Toniju medicinske gobe, jaz sem ga pa podporno terapirala z bioresonanco. Toni ima sedaj 12 let in je še vedno živahen in razigran.

Medicinske gobe uporabljam zlasti pri rakavih pacientih, pri pacientih z imunsko pomanjkljivostjo in oslabelim imunskim sistemom, ter pri alergikih. Največkrat jih uporabljam po testiranju z bioresonanco, same ali v kombinaciji. Lastniki poročajo o pozitivnih učinkih in tudi na sami živali med svojimi terapijami opažam bistvene spremembe.

Medicinske gobe imajo veliko moč pri raznovrstnih težavah in pri uravnavanju delovanja imunskega sistema. Torej zakaj se jih ne bi uporabilo za boj proti alergijam, kjer je imunski sistem stalno v pripravljenosti?

Medicinske gobe že tisočletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, zadnja leta pa njihove blagodejne učinke proučujejo v različnih kliničnih študijah. Medicinske gobe vsebujejo betaglukane. Betaglukani so polisaharidi, ki imajo blagodejni učinek na telo. Naštela bom nekaj pozitivnih učinkov, ki jih medicinske gobe imajo na naše zdravje in zdravje hišnih ljubljenčkov:

 • protirakavo delovanje
 • antioksidativno delovanje
 • protivnetno delovanje
 • protialergijsko delovanje
 • uravnavajo krvni sladkor, holesterol in krvni pritisk
 • lahko ščitijo pred virusnimi in bakterijskimi vnetji

Nekateri betaglukani so imunomodulatorji; torej spremenijo imunski odgovor organizma pri alergijah, vnetjih in nekaterih autoimunih boleznih. Betaglukani aktivirajo makrofage, ki ulovijo tuje snovi v organizmu in jih uničijo (virusi, rakave celice).

Na tržišču obstajajo že komercialni pripravki za domače živali, ki vsebujejo medicinske gobe. najbolj znane medicinske gobe, ki se uporabljajo tudi pri živalih so:

 • REISHI (Ganoderma lucidum)
 • SHIITAKE (Lentinula edodes)
 • CORDYCEPS (Cordyceps sinentis)
 • TRAMETES (Trametes versicolor)
 • MAITAKE (Grifola frondosa)

Ker je moje vodilo: “Ni vse, za vse.”, predpisujem uporabo medicinskih gob samo pri tistih pacientih, pri katerih mislim, da bi njihova uporaba imela pozitivne učinke. Stranskih učinkov je malo, mogoče driska prehodne narave, blagodejnih učinkov pa vidim veliko. V kolikor vas zanima več o gobah ali menite, da bi vašim ljubljenčkom koristile, me lahko kontaktirate, pišete sporočilo ali e-mail. Z veseljem vam bom pomagala pri izbiri najustreznejše gobe ali kombinacije za vašega kosmatinca.

Andreja Rusjan, dr.vet.med.

Vir:

www.dogsnaturallymagazine.com/allergy-relief-for-dogs-top-ten-remedies/

www.goba.eu

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.