Alergije, oh te alergije – 2. KVERCETIN

“Eno jabolko na dan, dožene zdravnika stran.”

Star pregovor, ki je še kako resničen, saj jabolko vsebuje več kot 30 snovi, ki koristijo našemu organizmu. Ena izmed teh je tudi KVERCETIN.

KAJ JE KVERCETIN?

Kvercetin je flavonoid oz. bioflavonoid, ki ima antioksidativne, antihistaminske in protivnetne lastnosti.

Med alergijsko reakcijo telo sprosti histamin. Histamin prispeva k vnetjem, pordelosti in draženju.

Raziskave so pokazale, da lahko kvercetin “izklopi” proizvodnjo histamina in zavira ali vsaj zmanjša potek vnetja. Iz tega razloga ga mnogi imenujejo tudi naravni antihistaminik.

Poleg tega kvercetin pomaga zatirati celično aktivnost, povezano z vnetjem. To pomeni manj srbenja!

Prav tako zavira proizvodnjo specifičnih vnetnih molekul. To je super, ker je kvercetin dejansko koristen pri zdravljenju astme in dihalnih težav, ki vključujejo vnetje. Med napadom astme (bronhokonstrikcija) se bronhialne cevi v pljučih zožijo. Medicinske študije kažejo, da lahko kvercetin dejansko zmanjša količino zožitve!

BONUS

Polifenoli v sadju in zelenjavi so pomembni za preprečevanje raka. Po podatkih Medicinskega centra Univerze v Marylandu je dokazano, da kvercetin in flavonoidi omejujejo rast rakavih celic v tumorjih dojk, debelega črevesa, prostate, jajčnikov, endometrija in pljuč.

Naše okolje postaja vedno bolj strupeno.

Hišni ljubljenčki so dovzetni za toksine iz okolju in v hrani. Ta vnos toksinov povzroči vnetje. Če imamo prekomerno telesno težo in preveč maščobnega tkiva, to povzroči tudi vnetje. Veliko toksinov se namreč shranjuje v maščobnih celicah. In rakave celice rastejo tudi pri konstantnem rahlem vnetju v telesu.

Dr. Demian Dressler, priznani veterinar AKA The Cancer Doctor, pravi, da obstajajo encimi, ki so usmerjeni med zdravljenjem z majhnimi odmerki kemoterapije (metronomska kemoterapija) z uporabo protivnetnih zdravil. Pretok krvi v rakave celice je zmanjšan, kar pomaga zavirati rast raka.

Kvercetin lahko delno blokira iste encime!

Študije so kvercetin povezale s podporo zdravju kosti, zmanjševanjem telesne teže, podporo pri boleznih srca in splošnim dobrim počutjem. Študije so celo pokazale, da lahko kvercetin ščiti pred škodo, ki jo povzroča slab holesterol (LDL), in znižuje krvni tlak (hipertenzija). Res se vi in ​​vaši štirinožni prijatelji s tem mogočnim flavonoidom ne morete zmotiti!

KJE GA NAJDEMO

Kvercetin najdemo v številnih vrstah sadja in zelenjave, zlasti agrumih, jabolkih, grozdju, temnih češnjah, temnem jagodičevju, čebuli, brokoliju, zelenolistni zelenjavi in peteršilju. Prav tako se naravno pojavlja v nekaterih čajih in rdečem vinu. Pomembno: Čebula in grozdje lahko povzročijo TOKSIČNE reakcije pri hišnih ljubljenčkih, zato jih ne dajajte svojim kosmatim prijateljem.

Raziskave kažejo, da je dodajanje kvercetina na splošno varno za mačke in pse. Nekateri možni neželeni učinki, ki so jih opazili pri ljudeh, vključujejo razdraženi želodec in glavobol. Zelo visoki odmerki kvercetina lahko škodujejo ledvicam. Strokovnjaki odsvetujejo jemanje, če ima oseba ledvično bolezen. O kvercetinu med nosečnostjo in dojenjem ni veliko znanega, zato je prav tako priporočljivo, da ga v tem času ne dajete hišnim ljubljenčkom.

Tako kot mnogi dodatki tudi Quercetin ni namenjen dolgoročnemu jemanju. Če ima vaš hišni ljubljenec že obstoječo bolezen, je trenutno na zdravilih, ima načrtovano operacijo ali je breja, je priporočljivo, da se pred dajanjem pogovorite s svojim veterinarjem.

Andreja Rusjan, dr.vrt.med.

VIR: https://www.dogsnaturallymagazine.com/natures-benadryl-quercetin/

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.