Alergije, oh te alergije – 1. KOLOSTRUM

Kot sem vam obljubila v prejšnjem prispevku, bom naslednje objave namenila koristnim snovem iz narave, ki lahko pomagajo našim živalim v boju proti alergijam in lajšajo neprijetne simptome, ki jih alergije s seboj prinašajo. Začela bom s KOLOSTRUMOM.

Kolostrum ali mlezivo je prvo mleko, ki se tvori ob rojstvu mladiča in otroka. Polno je nutrientov, proteinov, vitaminov in mineralov ter imunoglobulinov, ki predstavljajo prvo obrambno linijo po rojstvu. Igra pomembno vlogo pri razvoju imunskega sistema in zdravega črevesja novorojencev. Odrasle živali ali ljudje, ki niso bili dojeni, imajo lahko slabši imunski sistem prav zaradi tega, ker niso dobili kolostruma. Nekateri mladiči, predvsem velikih živali, sploh ne preživijo, če ne dobijo kolostruma.

Kako lahko kolostrum pomaga pri alergijah?

Naštela bom 3 mehanizme:

  1. PRP
  2. Protitelesa
  3. Laktoferin

PRP

PRP oz. proline-rich polypeptide (polipeptid bogat s prolinom) je snov, ki izboljša simptome alergij. PRP so verige aminokislin, ki uravnavajo delovanje preveč aktivnega imunskega sistema, ki povzroča alergije. Stimulirajo pravilen odgovor na toksine, bakterije in viruse, s tem, da regulirajo dejavnost citokinov.

Mehanizem delovanja:

Pomagajo pri uravnoteženem delovanju humoralnega (TH2) in celičnega (TH1) imunskega odgovora. S tem se zmanjša proizvodnja citokinov (mediatorjev vnetja), ki vplivajo na simptome vnetja-srbenje kože in posledično praskanje. Vse to vpliva tudi na zmanjševanje produkcije histamina, kar kaže na protivnetno delovanje.

PRP je tudi močan antioksidant, saj raziskave kažejo, da zmanjša poškodbe, ki jih delajo prosti radikali in oksidirane maščobe v celicah.

PROTITELESA

Kolostrum je bogat s protitelesi, ki jih žival (npr. krava) razvije ob stiku s pelodi in drugimi alergeni. Ko žival je kolostrum, s pomočjo protiteles v njem daje organizmu signal, da običajne snovi niso alergeni. Temu pravimo pasivna imunizacija.

IgG protitelesa bovinega kolostruma lahko preprečijo gastrointestinalne okužbe. Lahko podpirajo črevesje in preprečijo razvoj sindroma propustnega črevesja, ki ima veliko vlogo pri razvoju alergij. Nenazadnje skoraj 90% imunskega sistema leži v črevesju.

IgA protitelesa se zadržujejo na sluznici črevesja, kjer regulirajo imunski sistem in preprečijo razraščanje patogenih bakterij.

LAKTOFERIN

Kolostrum lahko vsebuje tudi laktoferin, ki deluje kot prebiotik in hrani dobre črevesne bakterije.

Kolostrum deluje predvsem pri okoljskih in sezonskih alergijah.

Kolostrum lahko uporabljamo tudi topikalno z direktnim nanosom na mesta na koži, ki najbolj srbijo.

Pa še ta zanimivost:

Unikatni kompleks kolostruma je izoliran iz beljakovin kolostruma. Pokazalo se je, da kolostrum vsebuje predhodnike pomembnih nevroaktivnih molekul, ki lahko vplivajo na budnost, kognitivno funkcijo in ravni tesnobe pri nemirnih živalih. Ocene proteinskih frakcij, pridobljenih iz kolostruma pri mačkah in psih, so pokazale zmanjšanje stresa in škodljivih vedenjskih vzorcev.

Moralni zadržki: naj poudarim, da je proizvodnja kolostruma večja od njegove porabe in da telički ne izgubijo pomembnih koristnih snovi za njihov nadaljnji razvoj. Za tiste, ki jim je uživanje mleka in mlečnih izdelkov moralno sporno, pa pripravljam druge prispevke, kjer bom prikazala koristne snovi rastlinskega izvora, ki pomagajo v boju proti alergijam. Za vsakega se bo nekaj našlo, obljubim.

  • Previdni moramo biti pri živalih, ki imajo alergijo ali intoleranco na laktozo ali mlečne proteine. Pri takih se raje pred uporabo posvetujte s svojim veterinarjem.

Andreja Rusjan, dr.vet.med.

Viri:

1. https://www.dogsnaturallymagazine.com/allergy-relief-for-dogs-top-ten-remedies/

2. http://www.melisasi.si/izdelki-za-macke/multiva-calming-cat

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.