Alergije, oh te alergije

Kaj je alergija? Njena definicija se glasi tako: Napačna reakcija imunskega sistema na snovi, ki običajno ne povzročajo težav. Telo pretirano odreagira na njemu prej znane, nenevarne snovi. Snovi, ki sprožijo alergijo, imenujemo alergeni. Mad najpogostejše alergene spadajo cvetni prah, pršice, plesni, gluten in nekatera živila.

Alergijske reakcije so lahko lokalne ali sistemske. Med lokalne spadajo alergijske reakcije na koži, težave s prebavo, očmi in dihali. Sistemska alergijska reakcija, ki je življenjsko ogrožujoča, pa je anafilaksa (velikokrat se to zgodi ob piku insektov: os in čebel).

Pojavnost alergij se iz leta v leto veča. To botrujejo življenjski slog, revna prehrana, onesnaženost okolja in stres. Splet okoliščin pripelje do tega, da telo prej znano snov zazna kot sovražnika in začne ustvarjati protitelesa proti njej. Ob naslednjem stiku z alergenom se vključijo reakcije vnetja, ki privedejo do simptomov, ki so vidni in pri naših živalih neprijetno občuteni, zelo stresni za njih, kot tudi za nas. Alergija ni samo neprijetna zaradi širine simptomov (dermatitisi, hot spoti, vneta ušesa, konjunktivitisi, bruhanje in driska, praskanje, pododermatitisi, izpadanje dlake itd.), temveč tudi, ker je njena diagnostika kompleksna in težavna. Dolgotrajna. Draga.


Alergije se lahko lajša z antihistaminiki (pri živalih slabo reaktivni), kortikosteroidi in drugimi imunosupresivi. Nekatere terapije so cenovno ugodne, druge manj. Vse pa vplivajo na imunski sistem in njegov način delovanja. Ob dolgoročni uporabi teh preparatov se poveča možnost bakterijske ali virusne infekcije, prav tako pa napreduje rast že prej obstoječih ali novo nastalih tumorjev. Previdnost pri jemanju ni odveč.

Vsekakor je pri alergijah zelo pomembna dieta. Veterinarji predlagamo izločevalno dieto. To pomeni, da se daje hipoalergene brikete vsaj mesec in pol, nato se dodaja v prehrano druge vrste proteinov in ob izzvani alergijski reakciji vemo, da je kuža na tisto snov alergičen. To traja veliko časa in je precej utrudljivo, naporno.

Temu se lahko izognete z Bioresonanco, kjer vam kvalificirani in certificirani bioresonančni terapevti na podlagi bioresonančne diagnostike ugotovimo, katere snovi ali kombinacije živil so za vašo živalico neustrezni. Na podlagi tega predpišemo dieto, ki teh snovi ne vsebuje. Vsekakor, naj poudarim, je doma pripravljena, kuhana ali surova hrana, veliko kvalitetnejša od komercialnih diet. Pri pravilno sestavljenem obroku vašim kosmatincem ne bo prav nič manjkalo, če pa že, obstajajo pripravljeni komercialni preparati, ki vsebujejo uravnotežen nadomestek vitaminiv, mineralov in aminoklislin, ki jih vaša žival potrebuje. Prednosti doma pripravljene hrane so zagotovo te, da veste točno, kaj vaša žival je, sami izbirate sestavine in poznate izvor le-teh.

Zadnji in najbolj drag način diagnostike alergij pa so alergijski testi (intradermalni ali serološki). Veterinar vaši kosmati sreči odvzame kri, jo pošlje v specifičen kvalificiran laboratorij, kjer ugotovijo alergije in na podlagi tega proizvedejo “cepivo”, ki predstavlja imunoterapijo in se ga tedensko vbrizga pod kožo v določenih odmerkih. S tem se organizem desenzibilizira na alergen in omogoči obvladovanje alergij. Nekaterim ta terapija zelo pomaga, spet drugim delno pomaga, pri nekaterih pa nima učinka.

Moj moto je: ni vse za vse. Nekomu bo nekaj pomagalo, drugemu ne. Nekateri lastniki so prepričani v naravni način zdravljenja, spet drugi želijo hitre rešitve in se odločijo za medikamentozno zdravljenje. Eni se odločijo za serološke preiskave in imunoterapijo. Drugi želijo z dieto rešiti vse.

Ljudje smo si različni in prav je tako. Jaz ponujam rešitev za tiste, ki so jim alternativne in komplementarne metode blizu. Moja rešitev je bioresonanca ali homeopatija, Bachova cvetna terapija in uporaba naravnih sredstev in prehrambenih dodatkov, ki lajšajo tegobe, ki jih alergije nosijo s seboj. Moja rešitev je celostni pristop, od smrčka do konice repa, z velikim poudarkom na dobro psihofizično počutje živali, kvalitetno prehrano in dobrim črevesnim statusom.

Če vas zanima, kaj imam s tem v mislih, mi sledite, saj bom v naslednjih prispevkih opisala moje videnje alergij in naravne rešitve, ki vam bodo prišle prav pri spopadanju z alergijskimi tegobami. Obljubim, da bo zelo praktično in zelo zanimivo.

Andreja Rusjan, dr.vet.med.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.