TAKO UKREPAJTE, ČE GA PIČI ČEBELA ALI OSA

Kaj svetovati lastnikom živali, ki jih je pičila osa/čebela? Čemu se izogniti?

Prvo, kar svetujem je, da žival opazujete. Poiščite mesto pika in eventuelno čim prej odstranite čebelje želo.

Žival prestavite na mirno in hladno mesto. Na mesto pika položite hladne obhladke. Opazujte obnašanje živali (če deluje normalno ali pohitreno diha, se slini, ima razširjene zenice, če je nervozna, nemirna, vznemirjena, prestrašena, kaže znake bolečine…), videz celotne živali (mesto pika: če je otečeno, boleče, rdeče ali kake druge barve, vroče ali hladno, če je prisoten izcedek in kakšen je (barva, vonj, konzistenca), življenjske funkcije (dihanje, pulz, barva sluznic, zavest).

Če vidite, da žival težko diha, je zelo vznemirjena, bruha, driska, izgubi zavest, zelo oteče v obraz nujno takoj pokličite veterinarja ali jo peljite direktno v veterinarkso ambulanto. Prav tako je nujno, da se žival pelje k veterinarju ob piku kače. 

Ob kakršnikoli spremembi, ki je blažje narave, lahko uporabite eno izmed sledečih homeopatskih pripravkov ali pokličete veterinarja homeopata, ki vam bo svetoval, katero homeopatsko remedijo uporabiti.

Navedla bom nekaj homeopatskih zdravil oz. remedij, ki pridejo najpogosteje v upoštev:

Ledum palustre: piki mušic, komarjev, čebel, os, klopov, škorpjonov, ugrizi drugih živali. Mesto pika je hladno na otip, svetlejše od okolice, zelo srbeče in občutljivo. Hladni obhladki izboljšajo stanje.

Apis mellifica: ponavadi po pikih čebel, os. Mesto pika je otečeno, srbeče, rdeče, boleče, občutljivo na dotik. Hladni obhladki izboljšajo stanje, toplota poslabša.

Urtica urens: srbeči izpuščaj, koprivnica, zelo srbi in žival si mesto drgne, praska ali liže.

Cantharis vesicatoria: ko je mesto vboda zelo vneto in izgleda kot opeklina. Lahko so prisotni mehurji. – Rhus toxicodendron: otekle veke in očesne veznice, očesi močno srbijo.

Lachesis muta: piki žuželk (predvsem čebele in pajka) in kač. Mesto pika je modro-vijoličaste barve, zelo boleče. Lachesis je primerna izbira in pomoč pri piku kače. Zelo je primeren tudi pri starih pikih, ki se ne dobro celijo ali se vnamejo, še posebej pri tistih, iz katerih se izceja temnejša tekočina, temna kri.

Aconitum napellus: ko je žival po piku v šoku in zelo nervozna.

Belladonna (Atropa belladonna): žival ima razširjene zenice, rdeče sluznice, vroča ušesa in telo, prestrašen pogled. Predvsem pri piku kač.

Druge naravne pomoči pa so še regratov čaj kot diuretik, da se pomaga telesu izločiti odvečno tekočino, tinktura arnike (lokalno), aloe vera gel (lokalno), hidrolat sivke (lokalno), jabolčni kis (lokalno), bazilika (lokalno), peteršilj (lokalno), natresek (lokalno) in čebula (lokalno).

Kaj storiti, če pri piku pride do alergijske reakcije? Kateri so najpogostejši simptomi?

Predvsem moram poudariti, naj skrbniki živali takoj poiščejo veterinarsko pomoč, če živali začnejo močno otekati (predvsem v glavo), če težko dihajo, imajo blede ali pomodrele sluznice, če je ritem srca moten ali če izgubijo zavest. Pomoč veterinarja je nujna tudi pri piku kač (modras, gad), da žival dobi konzervativno podporno terapijo in se pacienta spremlja med potekom zdravljenja.

Posebej nevarni so piki znotraj ustne votline. Kaj storiti v tem primeru?

Pri pikih v glavo in ustno votlino se ravnamo tako kot pri vseh ostalih pikih. Resnično opazujte vašo žival in ukrepajte čim prej, v kolikor pride do oteženega dihanja. Če je pik na zunanjem predelu smrčka se da hladne obhladke, notranjost ustne votline pa lahko hladite s sladoledom, ledom. Kužki bodo gotovo zadovoljni.

Andreja Rusjan,dr.vet.med.

Več na: https://www.zurnal24.si/vizita-za-zivali/festival/tako-ukrepajte-ce-ga-pici-cebela-ali-osa-387134?fbclid=IwAR1inXZJx8jpsHhNA8k2brpjzMzTFMD_tVCTARK2Zo5etqLsFVJZOV36QUs – www.zurnal24.si

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.