NARAVNA POMOČ PRI PREBAVNIH TEŽAVAH HIŠNIH LJUBLJENČKOV

Poleg vročine in težav, ki jih lahko le-ta povzroča pri naših kosmatincih, nas poleti redno spremljajo tudi prebavne težave. V izogib hujšim posledicam in ponavljajočim nadlogam, sem v okviru Festivala za ljubitelje živali sodelovala in pripravila tale prispevek, ki sem ga predstavila v živo, tukaj ga pa dobite v pisni obliki. Upam, da bo poučen in predvsem koristen.

Kateri so vzroki prebavnih težav pri hišnih ljubljenčkih?

Vzrokov je lahko več. Najpogostejši vzrok je okužba z bakterijami, virusi, invazija s paraziti. Lahko se živali tudi preveč najedo ali pojedo snovi, ki jim ne odgovarjajo oz. so na njih intolerantne. Včasih pojedo pokvarjeno hrano ali premastno hrano, ki lahko povzroči vnetje trebušne slinavke. Med možnimi vzroki spada tudi zaužitje strupa ali tujka, kar je najbolj nevarno in življenjsko ogrožujoče. Gastrointestinalne težave se kažejo tudi ob sistemskih boleznih, naprimer hipoadrenokorticizmom, vnetju trebušne slinavke, vnetju ledvic, jeter…

Veliko preglavic dela lastnikom prav v teh časih dopustov potovalna slabost in bruhanje živali v avtu ali na plaži po tem, ko so popili morsko vodo.

Kateri so najpogostejši simptomi?

Najpogostejši simptomi so bruhanje, driska (vodena, krvava, s primesjo sluzi) in zaprtje. Včasih imajo istočasno živali povišano telesno temperaturo, bolečine, so brezvoljne in apatične. Pri kroničnih težavah pa se velikokrat pojavijo neznačilni simptomi, kot je to naprimer zauživanje pretirane količine trave, mehko blato, sluz v blatu, izmenično mehko/trdo blato…

Kako ukrepamo oz. ravnamo? Je potreben takojšen obisk veterinarja? Kdaj in koliko časa lahko počakamo?

Če žival enkrat bruha ali ima tekoče blato Večji volumen, sprememba strukture, frekvenca odvajanja) in je ob tem obnašanje nespremenjeno, še ne pomeni, da je kaj hujšega na vidiku. Če pa se obnašanje živali spremeni, je žival otožna, ne je in predvsem ne pije, potem je potrebno ukrepati.

Kako lahko homeopatija pomaga pri prebavnih težavah? Katera homeopatska zdravila se največkrat uporabi? Obstaja še kakšen naraven preparat, ki ga priporočate poleg homeopatije?

Homeopatskih zdravil, ki pomagajo ob prebavnih težavah je kar nekaj, naj naštejem nekaj najbolj pogostih in dosegljivih v Sloveniji:

BRUHANJE:

Arsenicum album: pri izguba apetita, ko žival bruha že ob vonju hrane ali takoj po zaužitju katerekoli hrane ali vode, je nemirna, anksiozna, velika želja po pitju malih količin tekočine, ki jo takoj izbruha. Malček izboljša mlačna oz. topla voda. Ponavadi ob zastripitvah s pokvarjeno hrano. Slabše v hladnem vremenu.

Veratrum album: zelo podoben Arsenicumu, ampak z močnejšimi simptomi. Velikokrat je potrebna veterinarska oskrba.

Nux vomica: zastrupitve s hrano, prenajedanje. Mraz jim je in so tečni. Po bruhanju se boljše počutijo. Ponavadi se jo uporabljka tudi pri stranskih učinkih zdravil.

Ipecacuanha: Slabost in bruhanje ponavadiu po bogati, mastni hrani. Vcasih je kri v izbljuvani vsebini.

Phosphorus: bruha 5 minut po pitju ali zaužitju, ko se hrana ali tekočina v želodcu segreje. Včasih kri v izbruhani vsebini. Velika želja po pitju velikih količin vode naenkrat.

Pulsatilla: bruhanje neprebavljene hrane več ur po zaužitju. Ni žeje.

Antimonium tartaricum: bruhanje predvsem sluzi. Želi biti v naročju, ampak ne mara dotikanja.

Na www.melisasi.si dobite tele preparate kot pomoč pri bruhanju:

Gluco suero pets (elektroliti), Gastro Pharma, Digestolac

DRISKA

Arsenicum album: vodena zelo smrdeča driska, ki draži anus (ritka pogosto vneta). Lahko je istočasno brisotno bruhanje.

China officinalis: zelo oslabljene živali, utrujene. Driska je vodena, s koščki nepredelane hrane, rumena, veliko je tudi plinov. Prisotna kolika, bolečina ob rahlem dotiku, močnejši pritisk prenesejo.

Veratrum album: nenaden pojav simptomov, zelo pogosto je prisotno tudi bruhanje. Žival je zelo prizadeta in potrebuje velikokrat veterinarsko pomoč.

Carbo vegetabilis: smrdeča driska s prisotno napihnjenostjo.

Ipecacuanha: zelenkasto blato, sluz v blatu, žival je razdražljiva.

Sulphur: rumena in zelo smrdeča driska, ponavadi najpogosteje zjutraj, živali te vržejo iz postelje. Žeja je velika. Anus je vnet in rdeč.

Na www.melisasi.si dobite tele preparate kot pomoč pri driski:

Dia tab, Diar positive pro, Feligum dia, B12, Ulyte

ZAPRTJE

Nux vomica: velikokrat se napenja, a izloči malo blata.

Lycopodium clavatum: trdo blato, ki je na koncu mehkejše in rumene barve. Napenjanje. Predvsen na potovanjih oz. ob menjavi lokacije.

Bryonia alba: velik, suh, temen kakec.

Staphisagria: zaprtje po operacijah trebušne votline (npr. sterilizacija).

Naravna pomoč pri zaprtju: Blocan, laktuloza, psilium, lan, chia semena, mineralna olja, inulin.

POTOVALNA BOLEZEN:

Coccolus indicus

Petroleum

Tabaccum

Naravna pomoč: ingver.

Ob naročanju izdelkov na Melisa veterina www.melisasi.si dobite z uporabo kode geavet10 10% popust na vse izdelke.

Andreja Rusjan, dr.vet.med.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.