Bučni Halloween

Halloween ali noč čarovnic je zadnja leta zelo popularen tudi pri nas v Sloveniji. Otroci se ga veselijo, ker se preoblečejo v kostume in ustvarjajo “strašljive” buče, ki nam polepšajo domove in vrtove.

Buče pa niso uporabne samo za okras, temveč iz njih lahko marsikaj naredimo. Jaz sem včeraj na primer pripravila bučno kremno juho, danes spekla bučni kolač, semena sem dala sušiti, da jih bomo naslednje leto posadili v zemljo in bodo iz njih zrasle rastline, ki bodo obrodile nove jedilne buče.

Zakaj pa ne bi buč uporabljali tudi v prehrani naših hišnih ljubljenčkov? Buče imajo namreč izredno veliko koristnih lastnosti:

  1. buče vsebujejo veliko hranljivih snovi, med njimi beta-karotene (prekurzorji vitamina A), ki so pomembni za zdrave oči, hidratirano kožo, sijočo dlako, ter kalij (pomemben za zdravo srce, mišice in metabolizem)
  2. vsebuje C in B6 vitamin, železo, fosfor, magnezij, kalcij, cink (v semenih) in folate, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem
  3. semena buč vsebujejo snovi, ki preprečujejo urinsko inkontinenco in iz njih že izdelujejo komercialne pripravke prav za to težavo, predvsem pri kužkih moškega spola
  4. bučna pulpa vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo uravnavati delovanje črevesa in izboljša kvaliteto pasjih iztrebkov. Buča ima edinstveno lastnost, da pomaga tako pri zaprtju kot driski.
  5. bučna pulpa je izredno dober prebiotik in pomaga pri uravnavanju zdrave črevesne mikroflore
  6. v bučnih semenih se nahaja snov cucurbitacin, ki je toksičen za številne črevesne parazite in preprečuje, da se paraziti prekomerno namnožijo (*bučna semena ne predstavljajo nadomestek za antiparazitike, ko so paraziti prisotni že v prevelikem številu)
  7. buče so zelo okusne, njihov sladkast okus imajo rade tudi živali, ki so bolj izbirčne
  8. buča vsebuje veliko vode, zato je dober dodatek za prehrano živalim, ki premalo pijejo
  9. kuhana bučna pulpa ima pomirjujoči učinek na želodec in črevesje, pri mačkah pomaga pri težavah, ki jih imajo s klobčiči dlake
  10. v bučnih semenih se nahaja snov cucurbitacin, ki je toksičen za številne črevesne parazite in preprečuje, da se paraziti prekomerno namnožijo (*bučna semena ne predstavljajo nadomestek za antiparazitike, ko so paraziti prisotni že v prevelikem številu)
  11. buče so zelo okusne, njihov sladkast okus imajo rade tudi živali, ki so bolj izbirčne
  12. buča vsebuje veliko vode, zato je dober dodatek za prehrano živalim, ki premalo pijejo

Količina dodane buče naj bo prilagojena zdravju in dejavnosti živali. Bučo pred zaužitjem skuhajte in ponudite narezano na kocke ali naredite pire. Ne dodajajte soli ali sladkorja. Diabetiki morajo zaužiti manj buče, ker vsebuje veliko naravnih sladkorjev, katerih vnos mora biti pri njih nadzorovan in omejen. Osnovno pravilo za zdravega, normalno aktivnega psa, je 2 jušni žlici na 10 kg telesne teže. Ker so bučna semena mastna, je količina manjša. Varno lahko uporabite polovico čajne žličke zdrobljenih bučnih semen na 10 kg telesne teže, ki jih umešate v hrano.

Danes je 31.oktober, dan reformacije in noč buč…ops, čarovnic 😉 Ko boste zvečer prižigali sveče, poglejte v nebo, mogoče boste ob polni luni zagledali letečo štrigo s svojo mačko in psom na metli. Pomahajte ji v pozdrav. Verjamem, da vam bo pomahala nazaj.

Vaša Geavetka Andreja🧙🏼‍♀️🎃🌕

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.