ČARODEJKA KURKUMA

Ne, to ni naslov otroške pravljice in niti naslov likovnega dela. To je zgolj dejstvo in idealen opis slavne rumene indijske začimbe. Kurkuma je čudodelna začimba, ki ji pravijo tudi zlata začimba, indijski žafran. Tisočletja je poznana v tradicionalnih medicinah, tako Indijski Ayurvedi kot Kitajski tradicionalni medicini, kjer ji priznavajo in dajejo mesto, ki ji pripada.

Kurkuma izhaja iz jugovzhodne Azije, od koder so jo zaradi blagodejnih učinkov hitro popeljali po celem Svetu, kjer je postala znana ne samo zaradi svojih kulinaričnih lastnosti, temveč tudi izjemnih učinkov na zdravje. Primarno se jo je uporablalo v humani medicini, zadnje čase pa dobiva mesto tudi v veterini. V tem prispevku bi vam rada prikazala širok spekter njenega pozitivneg delovanja na zdravje naših kosmatinčkov. Pa poglejmo skupaj, za kaj vse se lahko kurkumo uporablja in pri katerih tegobah vaših ljubljenčkov lahko pomaga.

Najprej spoznajmo zdravilno učinkovino, ki se nahaja v kurkumi, in sicer kurkumin.

Kurkumin je aktivna snov v kurkumi, ki ima protivirusne, protiglivične, protibakterijske, antioksidativne in protivnetne lastnosti. Izboljšuje imunski sistem ter deluje tako preventivno, kot kurativno na različne zdravstvene tegobe: artritis, IBD, lajša težave ob uporabi NSAID, steroidov in kemoterapiji.

Protivnetno delovanje: vnetje je naraven proces, ko se organizem bori proti poškodbam, strupom in okužbam. Znaki vnetja so: bolečina, rdečina, oteklina in vročina. Kurkuma ustavi vnetje s tem, ko zmanjša razširitev žil, s tem otekliene in rdečine ter sproščanje citokinov. Tako pomaga pri lajšanju bolečine ter drugih neugodnih simptomov.

Antioksidativen učinek: prosti radikali lahko počkodujejo celice pri ljudeh in pri živalih. To vpliva na staranje in degenerativne procese. Prosti radikali prihajajo iz nezdrave hrane, pesticidov, kemikalij, sevanja, toksinov in onesnaženosti. Kurkuma vpliva antioksidativno na zmanjšanje prostih radikalov in s tem zmanjšuje možnost degenerativnih procesov in nepopravljivih celičnih poškodb.

Naj naštejem nekaj zdravstvenih težav, pri katerih kurkuma pomaga:

  1. artritis
  2. bolečina (predvsem kronična)
  3. izboljša zdravje srca in preprečuje tvorbo krvnih strdkov
  4. pomaga pri zdravljenju in preprečevanju rakavih obolenj
  5. pomaga pri gastrointestinalnih težavah (IBD, krvava driska, vetrovi, slabost, bruhanje, čir na želodcu…)
  6. pomoč pri kroničnih vnetnih procesih v organizmu (alergije, avtoimuna obolenja, astma…)

Način uporabe: Kurkumo lahko dodate v doma pripravljen obrok hrane. Njen učinek se poveča z maščobo. O zlati pasti ste sigurno že slišali in na spletu obstaja veliko virov z recepti, ki jih boste z lahkoto našli. Je pa kurkumin sedaj dostopen tudi v komercialnih pripravkih in prehrambenih dodatkih, ki jih dobite v prosti prodaji na spletu ali pri vašem veterinarju. Prednost teh je v znani količini in kvaliteti kurkumina, ki je v teh produktih v terapevtskih dozah. V kolikor vas zanima, kateri so, mi lahko pišete na info@geavet.si ali na FB messenger in vam bom z veseljem odgovorila.

Andreja Rusjan, dr.vet.med.

Viri:

  • https://dope.dog/blogs/dogs/everything-you-need-to-know-about-turmeric-for-dogs
  • https://www.blackmores.com.au/pet-health/joint-care/how-curcumin-and-boswellia-can-help-your-dogs-arthritis
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.