HYPERICUM PERFORATUM ALI ŠENTJANŽEVKA

Šentjanževka je trajna zelika iz družine Hypericaceae (slov. Krčničevke). Cveti na sončnih legah od maja do avgusta. Zraste do višine 70 cm in ima tople zlato-rumene cvetove, ki se jih že od antike uporablja v zdravilne namene. Ime Hypericum izhaja iz grškega boga sonca Heliosa (včasih naveden kot Hyperion) upodobljen s krono sončnih žarkov. Perforatum pa zaradi cvetov in listov, ki zgledajo, kot bi jih preluknjali z iglo.
Šentjanževka je ena izmed najstarejšiih rastlin, ki se jih uporablja v zdravilne namene. Uporabljali so jo že v antični Grčiji za zdravljenje ran in bolečin, v srednjem veku pa so jo uporabljali že kot psihoterapevtik (Paracelzius).
Šentjanževka predstavlja most med alternativno in klasično medicino, saj je v zadnjih letih vključena v vedno več kliničnih študij, kjer so že dokazali njen pozitiven vpliv na depresijo, anksioznost, psihološki stres, nespečnost, preučujejo se pa tudi baktericidni vplivi hypericina in hyperforina. Prav tako ima analgetični učinek in pomaga pri poškodbah, udarcih, bolečinah v mišicah ter lajša manjše kožne težave in poškodbe, pospeši celjenje ran in odrgnin.
Preučevali so tudi njen antivirusni učinek, kjer so prišli do spodbudnih rezultatov v „in vitro“ raziskavah (tudi pri FIV).
V homeopatiji je zelo dobro poznana in se jo učinkovito uporablja pri poškodbi živcev.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.

Vse pravice pridržane © Geavet - celostna obravnava živali Andreja Rusjan s.p.